Kullager

 Mer om kullager.
 Visste du att det i ett vanligt hem finns ungefär 180 lager i olika former?  Men var? Jo, i tvättmaskinen, elvispen, utdragssoffan, CD-spelaren, DVD-n, datorn, dammsugaren, skateboarden,  leksaker, fläkten, bilen, cykeln, kökslådor, frysen, kylen och många andra. Av dessa är flertalet kullager, övriga är glidlager av olika slag

Inlines har många kullager. Foto SKF
Kullager finns i otroligt många olika former och det finns hundratals tillverkare i världen. Med sökordet kullager eller ball bearing blir det tusentals träffar på nätet. 
Det troligen minsta kullager som tillverkats är bara 9 mm brett. Det används inom medicinsk teknologi. Det största väger hela 70 ton och har en diameter på 13,3 m. Det sitter i ett torn i oljefältet Terra Nova utanför Kanadas kust. I det förtöjs fartyg. Kullagret gör att fartygen lätt följer med rörelserna som vågorna och vinden ger fartyget.

I en skördetröska finns många både stora och små kullager.

 

 Svenska SKF är en av de verkligt stora i världen på kullager och tillverkar lager för främst fordon och tunga maskiner i industrin.
Här några olika typer

Bilder: SKF

Två enkelradiga spårkullager. För att kulorna inte skall nöta mot varandra hålls de på avstånd med olika smarta kulhållare som ger väldigt lite friktion mot kulorna.

Lager med rullar istället för kulor. Ytan som bär lasten blir större än med kulor, kallas för rullager.
Volvo började inte som bil utan som namnet på ett kullager, ett "prisbilligt enkelradigt spårkullager". Namnet övertogs så småningom av en biltillverkare i Göteborg.
Det var en ung svensk ingenjör som var den första som kom på just hur ett självinställande kullager skulle se ut och tillverkas. Året var 1907 och de femton anställda tillverkade det året 2200 kullager. Idag arbetar 12 000 i 100 länder inom SKF
Här några intressanta kullagersajter där mer fakta kan hämtas:
http://www.skf.com/
Volvohistoriken finns på
https://fof.se/sok/kullager


.