Mulleluppen

 

 

 Mer om luppar, linser och förstoring

 Varför förstoras då föremålen i mulleluppen?  I den här figuren är det tydligt:

Bild
Så här med streck och pilar är det vanligt att rita ljusets väg. Ljusstrålarna från till exempel skalbaggens huvud och stjärt väljs ut och ritas in. De bryts i vattenlinsen innan de når ögat. Därför luras ögat och hjärnan att tro att det kommer från en större skalbagge.
Ur boken Teknikexperiment, en receptsamling av Göran Lundström och Regina Ponsell (Richter).
 

 

 

 


 

Att ljuset bryts av när det når en vatten-, eller glasyta beror att ljuset har olika hasighet i olika material. Det går aningens långsammare i vatten och bryts därför. En ljusstråle består av svängningar som är i hyfsad takt, strålen tar sig fram ungefär som en soldatgrupp på marsch med taktfasta steg. Tänk dig nu att gruppen kommer fram lite snett till en lerig åker. Första soldaten som börjar gå i åkern kommer inte så fort framåt som kompisarna vid sidan som fortfarande går på vägen. Alla har dock samma takt och vill gå precis sida vid sida.  Den enda lösningen på detta är att hela truppen vrids, att de får en ny gåriktning.
Vår mullelupps kvalité är inte överdrivet bra. Det är svårt att få en jämn oskrynklad yta på plastfolien. Men den kan ju ersättas med ett enkelt förstoringsglas eller en lupp. En sådan som förstorar upp till 8 gånger kostar bara ett par tior.
Linser som är tjockast på mitten förstorar och de som är tjockast i kanten förminskar.
På nätet finns gott om bra bilder som visar hur ljusstrålarna tar sig fram genom olika linser.
Andra hemsidor berätta om när glasögonen uppfanns, hur de som hade råd men hade synfel ändå kunde långt innan dess skaffade genomskinligt brytande material som gjorde att de kunde läsa trots sämre syn.
 Förslag på sökord på nätet:
Linser, glasögon historik, ljusbrytning, brytningsindex, ljushastighet.
 Och några intressanta nätadresser:
 Optisk historic http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0060910666/ref=pd_sim_books_4/104-0793252-4766319?v=glance&s=books
 Om glasögon historiskt
http://www.medocular.se/ogonfatahistoria
/glasogonhistoria
 Om ljusbrytning i linser http://www.infundo.com/fotografi/linsoptik.html
 Om mulleluppar av plast http://www.sagitta.se/mikro.html


.