När proteiner från en människa
skall undersökas används en betydligt högre spänning,
fler volt, än vad vi använde för karamellfärgen.
Och istället för ett fuktigt kaffefilter används ofta
en gel, en slags gelé eller mycket smala gasrör.
I gelen och i rören rör sig molekylerna åt ett
håll rakt och tydligt – i kaffefiltret som består
av en djungel av pappersfibrer kan molekylerna även vandra
snett. Det uppstår tydliga band i gelen beroende på
hur långt molekylerna vandrat, det blir en typisk bandbild.
En läkare kan ställa en diagnos utifrån bilden.
Han eller hon kan ju jämföra bilden med samma gjord med
blod eller annan kroppsvätska från en helt frisk människa.
Skillnaderna kan tala om vilken brist eller sjukdom som gäller.
Den här tekniken uppfanns av en professor i Uppsala som hette
Arne Tiselius. Han föddes 1902 och dog 1971. Han utbildade
sig inte bara i medicin utan i även kemi och fysik. Han fick
Nobelpriset 1948 för sin upptäckt och sitt digra forskningsarbete
som många efter honom kunde använda resultatet av. Undrar
om han anade vad hans teknik skulle komma att användas till
och vilken stor betydelse den skulle få?
Den används till exempel för DNA-identifiering, för
att spåra var kött kommer från, vid urinprovning,
för att testa mjölk, antikroppar i blodet och mycket mycket
annat.
Mer och lättsamt att läsa finns på Draknätet
och för den som kan lite medicinskt fackspråk innehåller:
Centralsjukhuset
i Kristianstad
en del intressant.
|
|
Det finns bland annat en tidning som
bara har artiklar om elektrofores: Wiley-VCH
Verlag.
Och det finns ett stort elektroforessällskap i USA för
forskare och intresserade:
The Electrophoresis
Society
Används ordet electrophoresis som sökord på nätet
blir det närmare ettusen träffar så det är
lätt att förstå att det går att använda
hela sitt arbetsliv åt just elektrofores, en verkligt tvärvetenskaplig
utmaning att tränga in i och utforska för till exempel
en forskare.
I Sverige har forskare försökt att analysera den oerhört
dyra och åtråvärda svampen tryffel med hjälp
av bland annat elektrofores för att förstå hur mycelet
nere i jorden arbetar – själva svampen är ju bara
en liten del av mycelet, ungefär som äpplet bara är
en liten del av ett helt trädet och dess många rötter.
Hittills har dock ingen lyckats framställa tryffel på
konstgjord väg trots elektrofores, DNA-teknik och experiment.
Men en vacker dag så kan vi nog få både kantareller
och tryffel som är odlade och därför betydligt billigare
än till exempel de tryfflar som idag spåras med hundar
och grisar. Se
Department of Forest Mycology & Pathology
Tryffel, en av de dyraste svampar som finns.
Tryffelchoklad har nog egentligen bara utseendet gemensamt med
svampen. |